Kategoriat
Ajankohtaista

Talven uusia tuulia

Jorma Kallio, Talven puheenjohtaja
Jorma Kallio, Työväen kulttuuritapahtuma Jyväskylän Talven puheenjohtaja

Jyväskylän vanhimpiin kulttuuritapahtumiin kuuluva perinteinen Jyväskylän Talvi valmistautuu tulevan vuoden helmikuussa toteutettavaan ja järjestyksessään jo 54. toimintavuotensa tapahtumaan uudistuvin voimavaroin ja uusin ajatuksin. Jyväskylän Talvi ry:n vuosikokouksessa tiistaina 21.9. yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi toimikaudelle 2021-23 valittiin kulttuurialan polkuja ammatikseen pitkään kulkenut Jorma Kallio. Jyväskylän Talvi ry:n hallituksen jäseniksi valittiin Eila Tiainen, Mika Kelander, Tapani Kaakkuriniemi, Ari Harlamow. Leo Turunen, Tarja Viikari, Irma Hirsjärvi, Markku Hassinen sekä Karoliina Veijo.

Paluumuuttajana Jyväskylään keväällä palannut Jorma Kallio on Metropolian ammattikorkeakoulussa kulttuurituottaja Yamk -tutkinnon suorittanut kulttuurialan moniottelija. Tätä ennen kulttuurialan osaamista Kallio on hankkinut ensin Työväen Akatemiassa ja sittemmin Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa, missä hän on sittemmin toiminut myös festivaali- ja tapahtumatuotannon opettajana. Pitkän työuransa Kallio on vuodesta 1982 alkaen tehnyt Lappeenrannan kaupungin kulttuurisihteerinä ja vuosina 2015-2021 Lappeenrannan tapahtumatoiminnan kehittäjänä ja koordinaattorina.

Täytyy sanoa, että urani kulttuurituottajaksi alkoi täällä Jyväskylän Talvessa. Sain jo 70-luvulla olla ensin vapaaehtoisena tuottamassa Talven lasten ja nuorten kulttuuritapahtumia sekä vuonna 1981 toimia Talven tiedotussihteerinä. Nuo vuodet olivat minulle kulttuurituottajuuden kisällivuosia ja on hienoa, että kun nyt palaan Talveen takaisin, uraympyräni tavallaan sulkeutuu, toteaa Kallio hymyillen.

Jyväskylän Talvi herättää ja edistää keskustelua keskeisistä ja ajankohtaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä ja haasteista. Talvi kannustaa keskusteluun kestävästä taloudesta sekä työn ja palkkatyön uusista muodoista tulevaisuudessa.

Vuoden 2022 Talven ohjelmaa on jo ansiokkaasti valmisteltu edellisen hallituksen toimesta ja luvassa on mm. puolueiden puheenjohtajien paneeli ja tapahtumien teemoina tulevat olemaan demokraattisesti sallivampi yhteiskunta, luonto, EU, Työ ja demokratia sekä kirjailijatapahtuma yhdessä Vanhan Kirjan Talven kanssa. Tarkoituksena on myös järjestää lapsille oma tapahtuma, raottelee Kallio Talven tulevaa tuotantosuunnitelmaa.

Talvi ei synny vain yhden yhdistyksen toimesta. Jyväskylän Talvi on perinteisesti toiminut läheisessä yhteistyössä ammattiyhdistysliikkeen sekä taide- ja kulttuuriryhmien kanssa. Jyväskylän Talvi tekee yhteistyötä Vanhan Kirjan Talven sekä mahdollisuuksien mukaan myös Jyväskylän Kesän ja Keski-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Olemme tottuneet toimimaan verkostoissa ja haluan että Talven talkoisiin saadaan jatkossa mukaan mahdollisimman monia ja vielä enemmän moniäänisyyttä. Etsimme uusia yhteistyökumppaneita ja monipuolistamme toimintaamme. Kumppaneita on tarpeen löytää etenkin taide- ja kulttuuriryhmien sekä taidelaitosten parista. Olen pyrkinyt tuottamaan tapahtumia niin, että ne ovat olleet tekijöidensä ja esiintyjiensä lisäksi aina myös yleisönsä luomuksia ja yhteisöllisiä, Kallio pohdiskelee.

Tervetuloa osallistumaan ja tekemään uudistuvaa ja aikaansa aistivaa Jyväskylän Talvea. Talven nettisivuilta ja somesta saatte jatkossa tarkempaa tietoa tulossa olevasta tapahtumasta ja sen ohjelmasta, toivottaa Kallio vielä lopuksi.